Insights Discovery Training

Ruim 5 jaar geleden maakten mijn toenmalige team en ik kennis met de gedachtegang achter het Insights Discovery. De reden om voor de kleuren van Insights te gaan was toen dat het team wel wat commerciëler, vraaggerichter moest gaan werken. Vaak kiezen we dan voor een commerciële training met alle toeters en bellen om meer opdrachten binnen te halen. Dat deden we voor de verandering niet, eerst aandacht voor jezelf voordat je je op anderen kunt richten. En dat was een gouden greep.

Voor diegenen die Insights Discovery niet kennen, deze methodiek geeft met behulp van een eenvoudige en aansprekende kleurentaal inzicht in gedragsvoorkeuren en biedt concrete handvatten voor de ontwikkeling van de persoonlijke effectiviteit. En daar begint veel, in projecten, in offerte trajecten of gewoon op kantoor, heb je inzicht in jezelf, dan kun je op alle fronten jezelf verbeteren.

Maar met alleen de test invullen (20-30 minuten) en het rapport lezen ben je er nog niet, de team leden moeten het begrijpen, de theorie achter het model snappen en ook de blinde vlek herkennen en dus ook hun tegenpool leren kennen. En dat hebben we tijdens de start met ons huidige team bij Building For JobZ getraind. Onder leiding van Hiska van Kenneth Smith werd voor iedereen duidelijk dat je alle eigenschappen dan wel kleuren hebt maar dat je vaak handelt uit een voorkeurskleur. Zo ben ik zelf creatief (geel), neem ik graag het voortouw (rood) en vind iedereen in ons team belangrijk (groen) maar mis ik wel eens om het administratief af te maken (blauw).

En dat bewustzijn nemen we nu mee, de één zal het vaker toepassen en er bewuster van zijn dan de ander. En we zullen er onderling wel wat over grappen, die rooie wil weer wat besluiten en die groene (de sociale) wil eerst iedereen mee hebben. Ja dat is ook meteen de valkuil, sla niet door en plaats iedereen in een hokje maar gebruik het om goed te communiceren met collega’s, klanten en wellicht ook je vrienden.

Wij nemen veel mee uit de training. We hebben voor het komende jaar er al terugkomsessies voor gepland om ‘de zaag scherp te houden’. Wil je er meer over weten, dat kan natuurlijk altijd, bel me gerust op om te horen hoe we dit aanpakken en wat ons dit oplevert. Ik leer ook weer graag van jouw aanpak en hetgeen jullie doen.

Een Blog van Peter van Gulik